VACCINAREA COPIILOR, CONDITIE OBLIGATORIE PENTRU INSCRIEREA LA SCOALA SAU GRADINITA.
CE SE INTAMPLA CU CEI CARE REFUZA IMUNIZAREA ?
Incepand din anul scolar urmator, inscrierea la gradinita sau scoala ar putea fi conditionata de vaccinarea copiilor impotriva unor boli grave. Reprezentantii Ministerului Sanatatii lucreaza la un proiect care include obligatii si sanctiuni pentru parintii care nu sunt de acord cu imunizarea copiilor.
Vaccinarea copiilor impotriva unor boli precum tetanos, poliomielita si difteria ar putea fi conditie obligatorie pentru inscrierea copiilor in colectivitate. Parintii sunt total impotriva acestei masuri si considera ca toti copiii au dreptul la educatie, care nu poate fi ingradit de o astfel de masura.
Daca proiectul Ministerului Sanatatii va fi adoptat, parintii nu isi pot inscrie copiii la scoala sau la gradinita fara sa faca dovada vaccinarii impotriva urmatoarelor boli: difteriei, tetanosului, hepatitei B, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului, rubeolei si tuberculozei.
Copiii nevaccinati deja inscrisi intr-un ciclu de invatamant vor avea la dispozitie un an pentru se vaccina, in caz contrar ar putea sa nu fie inscrisi in anul scolar urmator.
"Daca la inscrierea la gradinita/scoala parintele nu va putea prezenta dovada vaccinarii complete, atunci va trebui sa aduca de la Comisia Judeteana de Vaccinare un document in care sa fie precizate clar datele de recuperare in urmatorul an a vaccinarii cu vaccinurile care previn bolile mai sus. Daca nici dupa un an vaccinarea nu va fi completa, gradinita/scoala nu-l mai poate inscrie pe copil, iar directorul gradinitei/scolii are obligatia prin lege de a aduce cazul in atentia comisiei judetene de vaccinare", potrivit Hotnews.
Documentul legislativ arata ca dovada vaccinarii se face prin prezentarea la scoala a unei adeverinte de la medicul de familie pe care sa scrie "antecedente vaccinale complete corespunzatoare varstei".
Reprezentantii din Sanatate arata ca parintii nu au de ce sa se impotriveasca vaccinarii copiilor si subliniaza ca imunizarea impotriva acestor boli nu se poate face natural.
"Nu putem sa ne imunizam “natural” impotriva difteriei, tetanosului, poliomielitei, decat cu riscuri foarte mari pentru sanatate. Faptul ca aceste boli au disparut din Romania si din alte tari europene se datoreaza tocmai acoperirii vaccinale foarte ridicate. O acoperire vaccinala buna, ce previne aparitia acestor boli, este undeva la 95%", a explicat pentru gandul conf dr Alexandru Rafila.Modificarea vine in contextul in care in urma cu cateva luni un proiect al Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii lamurea ca inscrierea copiilor in colectivitate nu este conditionata imunizarea acestora.
Am elaborat un ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei pentru a prezenta explicit conditiile medicale necesare inscrierii copiilor in unitatile de invatamant, la inceputul anului scolar. Incepand din anul scolar 2015-2016, elevii vor prezenta un aviz epidemiologic semnat de medic prin care se atesta faptul ca respectivul copil sau elev are sau nu are semne si simptome sugestive de boala transmisibila", explica purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii in luna august.
Sursa:https://www.portalinvatamant.ro/
Infografic realizat de Portal Invatamant.