Umanitate si solidaritate. Apel al societatii civile romanesti privind criza refugiatilor
30.09.2015 18:43
Am remarcat cu surprindere si ingrijorare luarile de pozitie ale autoritatilor romane din ultimele saptamani in privinta crizei refugiatilor cu care se confrunta intreaga Uniune Europeana. Constatam cu tristete ca o situatie exceptionala, care putea fi gestionata rational, a devenit o criza a democratiei si a modelului politic european. Drepturile fundamentale, valori precum demnitatea si solidaritatea au fost abandonate in favoarea egoismului national si a instrumentalizarii fricilor comunitariste.
Modul in care au reactionat autoritatile romane, prin vocea presedintelui, a premierului si ministrilor este inadecvat, ignorand atat traditia tarii care in nenumarate randuri a deschis usa refugiatilor, cat si spiritul tratatelor internationale la care Romania este parte. Autoritatile romane s-au lasat antrenate intr-o atitudine cinica, atunci cand nu au cedat de-a dreptul in fata temerilor sau prejudecatilor fata de refugiati. In acelasi timp au ignorat pozitiile care pledau pentru o abordare umana si solidara.
Deplangem lipsa dezbaterii publice la nivel guvernamental, parlamentar si civic si consideram ca situatiile de criza nu trebuie rezolvate prin impunerea unor decizii luate in spatele usilor inchise si in numele unui „interes national" impus, ci prin implicarea societatii. Solicitam autoritatilor sa depaseasca blocajul in care au intrat si care condamna Romania la izolare. Romania are resursele pentru a primi mai multi refugiati decat s-au grabit autoritatile sa anunte. Este o tara care beneficiaza de expertiza a zeci de organizatii ale societatii civile care au derulat programe pentru persoane vulnerabile, inclusiv refugiati. O parte din cetatenii romani sunt originari din regiunea Orientului Mijlociu, iar acestia pot asista eforturile statului roman de primire si integrare a refugiatilor din zona. Nu in ultimul rand, cetateni obisnuiti pot raspunde cu empatie si solidaritate la nevoia celor plecati din calea razboiului si persecutiilor.
Solicitam autoritatilor sa isi reconsidere atitudinea in gestionarea acestei situatii exceptionale si sa dea un semnal de incredere, umanitate si solidaritate. Credem ca este momentul mobilizarii administratiei publice centrale si locale si solicitarii sprijinului comunitatilor locale, al societatii civile, bisericilor si tuturor organizatiilor care doresc sa contribuie la acest efort umanitar. Suntem siguri ca raspunsul societatii va fi pe masura si ca Romania se va ridica deasupra suspiciunii si izolarii, schimband atat viata celor care vor alege sa vina aici, cat si imaginea nedreapta care i-a fost asociata in aceasta perioada la nivel international.
Invitam toate organizatiile si persoanele care sunt de acord cu acest Apel sa il semneze prin completarea formularului disponibil aici.
Sursa:www.stiriong.ro