Scolile care vor beneficia de "finantarea care urmeaza elevul"

22.10.2014 10:34

Din 2015, micutii scolari din invatamantul primar vor beneficia de "principiul finantarii care urmeaza elevul". In functie de posibilitatile bugetare, vor beneficia treptat de acest privilegiu si elegii de gimnaziu si liceu, sustine premierul Victor Ponta.



"Este un principiu adoptat, dar pe care nu l-am aplicat, a faptului ca finantarea trebuie sa urmeze elevul. Cand vorbesc de tratament egal ma refer inclusiv la ceea ce statul roman a promis si inca nu a realizat in totalitate, anume principiul finantarii. Vorbesc deja de la scolile primare, gimnaziale, faptul ca finantarea urmeaza elevul. Am avut o discutie cu foarte multi reprezentanti ai mediului scolar privat sau confesional, si sunt absolut convins ca incepand cu anul 2015, intai pentru scolile primare, clasele I-IV, dupa aceea in functie de posibilitatile bugetare, pentru gimnaziu, liceu si universitati, vom aplica principiul corect al finantarii care urmeaza elevul", a declarat premierul.

Prim-ministrul a adaugat ca, pana la urma, finantarea publica vine din taxele si impozitele pe care toti parintii, indiferent daca au copii la o scoala publica sau la una confesionala, le platesc, insa pentru aplicarea acestui principiu este necesara cresterea finantarii per ansamblu a educatiei.
"Am investit, in ultima perioada, in infrastructura, in reparat scoli, dar daca nu investim in profesori, degeaba investim in scoli, degeaba avem cladiri frumoase, daca profesorii nu sunt respectati pentru munca pe care o fac si nu simt ca sunt recompensati pentru ea", a spus premierul in aula Universitatii crestine Emanuel din Oradea, el adaugand ca respectarea principiilor autonomiei si tratamentului pentru toate formele de educatie e necesara si trebuie imbunatatita.

"Repet: autonomie si tratament egal pentru toate formele de educatie sunt principiile in care cred si pe care incercam sa le aplicam. De altfel, le-am si imbunatatit prin ultimele modificari aduse la Legea educatiei", a spus premierul.

Victor Ponta a declarat ca el crede in autonomia universitara, asa cum crede si in autonomia locala, deoarece cele mai multe din lucruri se vad cel mai bine de la nivelul comunitatii locale, judetene, si doar cateva trebuie sa ramana la Bucuresti pentru a fi decise, cu privire la politica externa, aparare, securitatea nationala ori partea de buget national. "Sunt absolut convins ca un sistem uneori birocratic dintr-un minister de la Bucuresti are intotdeauna mai putina receptivitate fata de ceea ce inseamna schimbarile de zi cu zi si traim intr-o societate care se schimba foarte rapid", a spus premierul.

Victor Ponta si-a exprimat convingerea ca este nevoie de o mai mare implicare in calitatea actului de educatie. "Stiu foarte bine ca exista performante deosebite in toate tipurile de educatie. Cele mai bune rezultate la testele nationale, la bacalaureat, le au absolventii de la liceele militare si cei de la liceele confesionale. Poate ca un pic mai multa disciplina si mai mult suflet pus explica aceste performante deosebite din doua medii mai putin finantate ale educatiei si asta ar trebui sa ne dea de gandit", a spus el.

Nu in cele din urma, prim-ministrul a vorbit despre necesitatea predarii religiei in scoli, adaugand ca prin modificarile pe care le preconizeaza sa fie aduse Constitutiei la un moment dat se va accentua rolul cultelor religioase, in primul rand pentru pastrarea identitati nationale.

"Cand vorbesc de credinta ma refer la toti cei care cred in Dumnezeu. Cred sincer ca orice om care, intr-adevar, are o credinta in divinitate este un om mai bun, pentru ca incearca sa urmeze niste valori care sunt absolut adevarate si necesare. Eu insumi sunt ortodox. Dar am fost la foarte multe evenimente importante ale Bisericii greco-catolice, romano-catolice, protestanti, neoprotestanti, am fost la casatoria acelor tineri penticostali la Suceava. Mesajul meu este foarte clar. Cred ca Romania este tara tuturor celor care cred in ceva. Cred ca nu este nicio diferenta si nimeni nu este mai presus sau mai prejos pentru ca este ortodox, greco-catolic, romano-catolic, baptist, penticostal... Atata timp cat credem in Dumnezeu inseamna ca suntem oameni mai buni. Si cred ca este obligatia statului roman sa sprijine dezvoltarea tuturor cultelor religioase si de asemenea, a implicarii credintei si a cultelor in educatie", a mai afirmat Victor Ponta.