Romania, pe primul loc in Europa cu cei mai saraci copii !
Romania, pe primul loc in Europa cu cei mai saraci copii !

Totodata, raportul mai arata ca un copil din patru risca saracia in Europa. Astfel, mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expusi riscului de saracie si excluziune sociala, lucru ce va avea repercusiuni pentru ei pe tot parcursul vietii, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.
Textul rezolutiei a fost aprobat cu 569 voturi pentru, 77 contra si 49 de abtineri.
Drepturile garantate ale copiilor
Conform Conventiei ONU privind drepturile copilului, toti copiii ar trebui sa aiba garantat dreptul la educatie, servicii de sanatate, locuinte, timp liber si un regim alimentar echilibrat. Cu toate acestea, in Uniunea Europeana lucrurile nu stau chiar asa. Cifrele Eurostat din anul 2014 arata ca in jur de 26 milioane de copii (sub 18 ani) risca saracia si excluziunea sociala. Acest numar reprezinta 27,7% din totalul copiilor din UE.
In ciuda dezvoltarii economice a Batranului Continent, nu exista nici un stat european fara copii saraci. Este adevarat, variaza procentele. Copiii risca saracia cel mai mult in Romania (51%), Bulgaria (45,2%) si Ungaria (41,4%).Pe de alta parte, procentul care este mult mai mic, se regasteste in Danemarca (14,5%), Finlanda (15,6%) si Suedia (16,7%).
Si problema malnutritiei in randul copiilor este in crestere in Europa. Potrivit UNICEF, procentul de copii care nu isi pot permite sa manance carne sau peste o data la cel putin doua zile s-a dublat in Estonia, Grecia si Italia, din 2008 incoace.
Excluziunea sociala
Saracia nu este doar o chestiune de bani. Pe langa imposibilitatea de a acoperi nevoile de baza ale copiilor, cum ar fi alimentele, imbracamintea si locuinta, saracia mai inseamna si excluziunea sociala sau lipsa de acces la sanatate si educatie de calitate. Cel mai mare risc de saracie il au copiii care traiesc cu parintii singuri, in special mame singure.
Astfel, deputatii europeni au adoptat marti o rezolutie ce solicita tarilor UE sa faca din copii o prioritate in politicile lor. Acestia mai recomanda ca statele membre sa garanteze copiilor acces la educatie gratuita si de calitate.
Raportoarea Inês Cristina Zuber a declarat: „Politicile de austeritate au creat aceasta situatie, care s-a inrautatit”. Aceasta a mai spus ca statele membre trebuie „sa asigure accesul la educatie, sanatate si servicii de securitate sociala pentru copii si familiile lor”, sa combata somajul si sa promoveze „siguranta locului de munca, o nutritie echilibrata si locuinte adecvate”.
Sursa - https://centruldeparenting.ro