Religia devine materie optionala. Ce disciplina ii ia locul
Camera Deputatilor a adoptat proiectul proiectul depus de deputatul Remus Cernea care presupune eliminarea disciplinei "Religie" din programa scolara.
De anul viitor, elevii din invatamantul primar nu vor mai studia obligatoriu disciplina "Religie" la scoala. Aceasta va deveni materie optionala, pe care elevii o pot studia doar la cerere. In schimb, in locul religiei va fi introdusa o noua disciplina de studiu: "Etica si Cultura Civica".
"Scopul disciplinei "Etica si cultura civica" este de a cultiva spiritul critic, rationalitatea si empatia in masura sa dezvolte un aparat critic de judecata morala propriu fiecarui elev, dar si acela de a prezenta drepturile omului si reperele institutionale si valorile fundamentale ale unei societati deschise si democratice", spune deputatul Remus Cernea.
Acesta arata ca elevii care isi doresc sa studieze in continuarea religia o vor face la cerere, insa niciun copil nu va fi obligat sa asiste la orele facultative de religie, impotriva vointei sale ori a parintilor sai.
In cazul elevilor care aleg sa studieze in continuare materia "Religie", acestia nu vor fi evaluati cu note, ci cu calificative, care nu vor fi luate insa in considerare la calcularea mediei generale.
"Manualele si materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot contine afirmatii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau persoane fara religie", conform proiectului depus de Remus Cernea.
Proiectul a primit aviz favorabil din partea Consiliului legislativ si din partea Comisiei Juridice, de disciplina si imunitati, conform datelor afisate pe site-ul camerei Deputatilor.
In Romania, religia este materie obligatorie pentru clasele I-XII si toti elevii trebuie sa fie prezenti la ore. Elevii care au alta credinta religioasa sunt, de asemenea, obligati sa participe la orele de religie de la scoala daca nu aduc acte doveditoare - adeverinte care sa ateste participarea la aceasta materie intr-un alt cult.
Incepand cu anul scolar 2014-2015, profesorii care predau religie in scoli sunt alesi de reprezentantii Patriarhiei si sunt supusi unui set de reguli aspre. Acestia trebuie sa predea unui singur cult, sa fie acreditati si sa indeplineasca exigente academice, morale si spirituale specifice.
In urma unui protocol semnat de Ministerul Educatiei si Patriarhia Romana, profesorii de religie vor fi angajati din acest an scolar numai dupa ce primesc avizul reprezentantilor cultului pe care il vor preda elevilor, iar cei care se vor abate de la regulile Patriarhiei isi vor pierde binecuvantarea si locul de munca.
"Protocolul reafirma cooperarea profesorilor de religie si a cadrelor didactice din invatamantul teologic preuniversitar si universitar cu propria lor Biserica a carei invatatura de credinta o predau in scoli, deoarece statul respecta autonomia cultelor si, deci, nu realizeaza singur, ci impreuna cu ele, invatamantul religios confesional.
Sursa:www.portalinvatamant.ro/articole/noutati-7/religia-devine-materie-optionala-ce-disciplina-ii-ia-locul-3555