Promovarea mestesugurilor romanesti - Program educational 2015 - 2017

30.09.2015 22:23

 

TITLUL :   PROGRAM  EDUCATIONAL  ,, Promovarea mestesugurilor romanesti ‘’

                                                                   

TITLUL :   PROIECT nr.01 ,,ARTA ACULUI - Cusaturi romanesti aplicate ‘’

TITLUL:  PROIECT nr.02  ,, ARTIZAN-Impletituri rachita,panusi si nuiele ”

ORGANIZATOR :  ASOCIATIA ELEISON - https://www.asociatiaeleison.com

ADRESA :      str.Libertatii,nr 33,Platonesti,Ialomita

                     Tel.0785. 137. 574

FINANTATOR :    ASOCIATIA  ELEISON

SUMA FINANTATA:

COLABORATORI :  Scoli Gimnaziale,Parohii

                                        

 MANAGER PROGRAM:  1-voluntar Eleison

COORDONATOR  PROGRAM:  1-voluntar Eleison

CONSILIER ORIENTARE CREATIVA:  1- persoana voluntar Eleison

VOLUNTARI : 1 persoana cadru didactic voluntar 

Tipul de invatamant:              Învăţământ gimnazial

Disciplina:                      Consiliere si orientare

Tipul de material:           Proiecte educaţionale

Pentru clasele:          a 5-a; Clasa a 6-a; Clasa a 7-a; Clasa a 8-a;

Metode:                Metode activ-participative; Metode alternative de evaluare;

Abordare:             Activitate practica;

DESCRIERE  :  ASOCIATIA ELEISON ,in colaborare cu PAROHIA  PLATONESTI, judetul Ialomita, SCOALA  GIMNAZIALA  PLATONESTI, judetul Ialomita, vine in intampinarea elevilor din clasele V-VIII ai Scolii Gimnaziale Platonesti, cu Programul educativ-cultural           ,, Promovarea mestesugurilor romanesti ‘’ printr-un prim proiect ,, Arta Acului-Cusaturi romanesti aplicate"care se va derula in perioada 1 octombrie 2015 – 15 iunie 2016. Prin acest proiect dorim sa readucem traditia cusaturilor romanesti aplicate pe costumele populare, stergare, fete de mese, lenjerii, semne de carte,marame,etc, in atentia elevilor, a parintilor, a cadrelor didactice,a comunitatii, pentru pastrarea si promovarea patrimoniului traditional romanesc. In cadrul Programului educativ-cultural ,, Promovarea mestesugurilor romanesti ‘’ se vor infiinta  doua ateliere de creatie pentru elevi :

·          atelier de lucru si creatie cusaturi aplicate, in anul scolar 2015 / 2016 ;

·         atelier de lucru si creatie impletituri de rachita,panusi si nuiele 2016 / 2017 ;

  Vom consilia si orienta elevii care vor dori sa participe activ, in afara programului scolar, la crearea diferitelor obiecte traditionale romanesti.  Activitatea practica   se va desfasura pe tot parcursul anului scolar 2015-2016. Materialele necesare vor fi oferite de catre  Asociatia Eleison. La finalul proiectului lucrarile vor fi expuse intr-o expozitie cu vanzare. Sumele stranse din vanzari vor fi investite in materiale de lucru, pentru sustenabilitatea proiectului, iar o parte vor fi investiti in achizitionarea de rechizite si material didactic pentru elevii scolii. Lucrarile finalizate ale elevilor, si cu un grad mai mare de dificultate in creare, vor participa  la un concurs cu premii.Exponatele vor putea fi vizualizate si vandute si de pe site-ul organizatiei Eleison sau paginile din retelele de socializare.

ARGUMENT :  Acest proiect va permite diversificarea ofertei educationale a scolii prin

introducerea programului ,, Promovarea mestesugurilor romanesti ‘’ initiat de Asociatia Eleison.

   Programul este proiectat in a oferi elevilor si parintilor servicii de consiliere si orientare,

dupa terminarea orelor de curs, catre activitatile practice recreative prin crearea de obiecte decorative,si promovarea mestesugurilor romanesti. De oferta  programului educativ  pot beneficia elevii cu vârste cuprinse intre 10 si 15 ani. Parintii pot opta pentru copiii lor la o alternativa a petrecerii timpului liber dupa terminarea programului scolar,in care sa fie indrumati de personal cu pregatire speciala.Cadrul de grup poate stimula capacitatea lor de relationare interpersonala cu cei de aceeasi varsta, dar si cu adultii.

     Elementele educatiei propuse in cadrul programului ,, Promovarea mestesugurilor

romanesti ‘’ au la baza :

 

-       Consultarea elevilor in alegerea activitatilor creative;

-       Organizarea adecvata a ambientului educativ-creativ;

-       Flexibilitatea strategiilor de indrumare-învatare; consiliere-orientare;

    Prin astfel de mijloace încercam sa adaugam ceva pedagogiei traditionale, invatamantului formal, regândind anumite metode si oferind alternative, alaturându-ne efortului colectiv care vizeaza educarea si asistarea  elevilor in procesul dezvoltarii personale.

Scop:

  Programul ,, Promovarea mestesugurilor romanesti ‘’pentru elevi, este un serviciu deschis catre comunitate, construit pentru a veni in sprijinul copiilor, parintilor si scolii. La baza interventiilor sta relatia de colaborare intre cei implicati direct in desfasurarea proiectului : elevi, parinti, scoala, parohie,asociatie,comunitate .

     Acest serviciu de dezvoltare a aptitudinilor creative este o oferta educationala moderna si competitiva, care va creste valoarea actului educational.

Grupul tinta :

 

    • este constituit din 50 elevii cu vârste între 10 si 15 ani ( clasele V -VIII),proveniti din familii ce locuiesc in comuna Platonesti,judetul Ialomita, aflati in situatia de a nu avea o modalitate mai buna de petrecere a timpului liber, dupa orele de scoala.

 Principalele activitati :

Pentru atingerea obiectivelor proiectului se vor infiinta urmatoarele servicii :

 

-       servicii alternative de educatie creativa ;

-       ateliere de lucru si creatie ;

-       servicii de consiliere si orientare catre o indeletnicire pentru copil si eventual familie,ca o posibilitate de crestere a venitului financiar pe viitor.

Obiective generale:

   Diversificarea serviciilor alternative de educatie prin oferta Programului ,, Promovarea mestesugurilor romanesti ‘’, in vederea petrecerii in siguranta, util si placut, a timpului liber.

Obiective specifice :

·         Furnizarea de servicii educationale care sa amelioreze comportamentul de adaptare sociala ;

·         Asigurarea unui cadru securizat de petrecere a timpului liber;

·          Prevenirea abandonului si esecului scolar si social ;

·         Integrarea intr-un program social prin cresterea adaptabilitatii la acest tip de mediu si activitate.

·         Cresterea gradului de accesibilitate al familiilor vulnerabile social,financiar,material, care doresc alternative mai bune pentru petrecerea timpului liber si educarea copiilor.

·         Oferirea unui suport pentru beneficiari si familiile lor prin asistenta de specialitate,consiliere in abordarea dificultatilor de petrecere a timpului liber si orientarea catre o indeletnicire practica, aducatoare de venit financiar ;

·         Optimizarea psihocomportamentala a elevilor, prin folosirea activitatilor de grup si a unor metode inspirate din tehnicile artterapeutice.

·         Stimularea si - implicit - cresterea semnificativa a nivelului stimei de sine, a constiintei propriei identitati, a comunicarii interpersonale si a relationarii.

Fundamentare

   Implementarea proiectului propus contribuie la imbunatatirea metodelor si modelelor de lucru, la ajustarea responsabilitatilor si abordarii muncii de educare lucrativ-creativa  a copilului.

    Din ce in ce mai multe familii se confrunta cu problema organizarii programului de dupa orele de scoala a copilului, a timpului liber.

   Avand in vedere faptul ca orele de curs se limiteaza la elevi, la 4-5 ore pe zi, timpul in care o parte dintre acestia raman nesupravegheati de catre un adult competent este destul de indelungat.

    In Romania procentul cuplurilor cu copii de vârste cuprinse intre 6-18 ani, in care ambii membrii lucreaza in afara locuintei este semnificativ. Cei mai multi dintre adulti au slujbe care se prelungesc cu mult peste programul desfasurat la scoala al copilului, iar posibilitatile de a avea grija ca acesta sa-si petreaca timpul liber intr-un mod cat mai adecvat varstei lui

sunt limitate. Daca punem la socoteala si zilele libere si vacantele elevului apare deja o problema.

     Statisticile internationale au aratat faptul ca incidenta cazurilor de comportament antisocial si chiar delicvente este mai mare in randul copiilor nesupravegheati. De asemenea cazurile de esec scolar si social sunt mai frecvente.

     Lipsiti de supraveghere, copiii isi petrec timpul liber intr-un mod neadecvat si care nu le aduce beneficii.

     S-a dovedit faptul ca in topul activitatilor alese de copii pentru a-si petrece timpul liber, se afla privitul la televizor, urmate de timpul petrecut cu prietenii si colegii de joaca in aer liber.  

     Foarte putini dintre acestia au spus ca prefera sa citeasca o carte si doar câtiva prefera sa-si faca temele.  Astfel, vizionarea programelor de televiziune reprezinta cel mai

frecvent comportament de petrecere al timpului liber. In ceea ce priveste intervalul cand sunt de obicei urmarite aceste emisiuni, statistica arata ca elevii cu varste intre 7-10 ani urmaresc emisiuni la TV cu precadere in intervalele de timp de dupa amiaza intre orele 13 :00-17 :00 si 17 :00-19 :00, adica in perioadele in care cei mai multi dintre parinti se afla la servici. Multi parinti prefera sa-si lase copiii sa se uite la televizor atunci cand acesta are timp liber si nu poate fi supravehgeat .Privitul la TV, ca si principal comportament de petrecere a timpului liber, este asociat cu o frecventa scazuta a lecturii si a lucrului manual.   Televiziunea, lectura,activitatea practica manuala fiind instante care la nivel comportamental de consum al copiilor se exclud reciproc. Astfel copiii care se uita des la televizor citesc putin sau deloc,nu au nici o indeletnicire practica manuala, iar cei care citesc frecvent,mesteresc un obiect manual, se uita rar la televizor.

   Proiectul nostru are in vedere tocmai aceste lucruri: desfasurarea unor activitati lucrativ-creative,care sa corespunda dorintelor parintilor, sa fie in beneficiul copiilor si al scolii, dar care, si asta este miza cea mai importanta, sa fie pe placul beneficiarilor directi, adica al copiilor.

Descrierea activitatilor

  Activitatile permanente ce se vor desfasura in cadrul Programului,, Promovarea cusaturilor romanesti ‘’, se pot grupa pe cinci componente:

1. Activitati educativ-creative practice;

2. Activitati de formare si dezvoltare personala ;

3. Mentinerea legaturilor cu parintii, familia si cu alte persoane importante pentru copil si scoala ;

4. Evaluarea periodica a rezultatelor ;

1.    Activitatile educative-creative practice ;

    Programul ,, Promovarea cusaturilor romanesti ‘’ promoveaza si sprijina prin materiale si mijloace corespunzatoare educatia formala si non-formala a copiilor inclusi in program intr-un mod adecvat vârstei fiecarui beneficiar si potentialului lor de dezvoltare.

        Activitatile educative-crative practice realizate cu sprijinul cadrelor didactice voluntare de la atelier, consilierului pentru mestesugurile romanesti, sub coordonarea organizatiei Eleison, vor consta in:

 

·         ajutor la efectuarea schemelor de modele alese ;

·         facilitarea relatiilor interpersonale dintre copii ;

·         ateliere de creatie : cusutul, impletituri de nuiele,panusi si rachita ;

·         ajutor practic la efectuarea lucrului propus ;

·         formarea si largirea orizontului de cunoastere a mestesugurilor traditionale ialomitene ;

·         sprijin in organizarea expozitiei cu vanzare;

·         organizarea concursului cu premii.

  Toate aceste activitati se vor desfasura intr-o ambianta placuta,atitudinea calda a personalului educativ-creativ fiind o conditie esentiala a insusirii cunostintelor si deprinderilor de baza.

       Activitatile creative reprezinta un element de sprijin in educatie, la elevul intre 7-14 ani multe deprinderi si cunostinte fiind dobândite prin crearea diferitelor obiecte.

       Activitatile de terapie ocupationala se vor desfasura  in grup sub coordonarea personalului specializat utilizand dotarile din scoala si materialele oferite de organizatie.

      Terapia ocupationala implica ceva mai mult decat joaca de copil, fiind in fond o pregatire a copilului pentru rolul de adult, prin interpunerea unor activitati adecvate dezvoltarii sale functionale, orientate spre corectarea oricarui tip de deviere comportamentala. In terapia ocupationala trebuie sa se intervina cat mai curand posibil . Acesta este un principiu fundamental, ce se cere respectat, mai ales in cazul copiilor de varsta mica.

2.    Activitatii de dezvoltare  personala

    Au caracter ocazional,pe perioada anului scolar  si sunt desfasurate de echipa programului, cu implicarea activa a copiilor  in functie de varsta, si a parintilor.

3. Mentinerea legaturilor cu parintii, familia largita si alte persoane importante fata de copil

 La baza interventiilor din cadrul Programului,, Promovarea mestesugurilor romanesti ‘’ sta relatia de colaborare intre cei implicati direct in desfasurarea proiectului, parinti, scoala,parohie.

.4. Evaluarea periodica a copiilor se va realiza in echipa pluridisciplinara si indeplineste urmatoarele functii :

·         De constatare si apreciere a evolutiei copiilor in raport cu serviciul, cu faza initiala, cu asteptarile ;

·         De informare asupra modului de realizare a deciziilor adoptate in legatura cu toate aspectele activitatilor desfasurate ;

·         De prevenire (inaintea instalarii comportamentelor indezirabile), prin stabilirea si activarea de alternative in rezolvarea unor probleme ;

·          De stimulare – formare a copiilor prin sprijinirea eforturilor lor,acordarea increderii, corectarea comportamentului ;

Alte activitati :

·         Motivarea copiilor pentru participarea la activitatile extrascolare. Activitati de supraveghere si sprijin in efectuarea lucrarilor practice;

·         Consolidarea cunostintelor acumulate la orele de activitate practica;

·          Evaluarea periodica a cunostintelor acumulate si progreselor facute de beneficiari;

·          Cresterea stimei de sine;

·         Vizite la muzee, excursii tematice, pe plan judetean ;

·         Activitati de dobandire a deprinderilor de viata independenta si autonomie personala.

·         Executarea si de alte activitati recreative impreuna cu consilierul organizatiei;

·          Stimularea creativitatii prin rotatie a copiilor in cadrul atelierelor;

·         Vizionarea de materiale cu caracter educativ;

·          Dezvoltarea abilitatilor de comunicare (verbala si nonverbala);

·         Cointeresarea familiilor in activitati de timp liber si de educatie in scopul ameliorarii relatiilor inter si intrafamiliare (intre copii si adulti) ;

·         Activitati de timp liber si socializare in colaborare cu alte scoli din judet ;

·         Facilitarea integrarii atelierelor in comunitate si medierea relatiilor parinti – scoala in cazul familiilor “ prea ocupate” sau a familiilor dezinteresate de educatia copiilor lor.

·         Cursuri gratuite pentru parinti cu scopul de a-i invata sa-si inteleaga copiii, nevoile lor, sa-si petreaca in mod constructiv timpul impreuna cu acestia;

ORGANIZAREA PROGRAMULUI DE LUCRU

Locaţie:  Şcoala Gimnazială Platonesti

Număr de ore pe săptămană : 4 ore 

Numarul elevilor  :  50 elevi 

  Selecţia beneficiarilor directi se face pe baza cererii scrise, de a fi inclus în program, care poate fi adresata conducerii scolii,conducerii parohiei sau consilierului de orientare al proiectului, de catre reprezentantul legal al copilului . În cerere, părintele/reprezentantul legal precizează atelierul de creatie pentru care optează, după consultarea specialiştilor implicaţi în program şi respectând opţiunile elevului.

Absența nemotivată mai mult de 3 zile în cursul unei luni, atrage în mod direct excluderea din programul,,Promovarea mestesugurilor romanesti’’.

CRITERII DE SELECTIE

  1. Elevi din familii monoparentale ;

  2. Elevi din familii fara nici un venit financiar ;

  3.  Elevi din familii care sunt beneficiari de VMG ;

  4.   Elevi din familii cu venit financiar mai mic de 300 lei / membru de familie ;

  5.   Elevi  lipsiti de supraveghere şi suport din partea familiei din motive obiective (fără părinţi, crescuti de bunici, părinţi bolnavi, părinţi neşcolarizaţi) ;

  6.  Elevi care beneficiază de măsură de protecţie – plasament.

DOCUMENTE  NECESARE  LA SELECTIE

  1.   Cerere scrisa ;

  2.   Copie act identitate reprezentat legal al elevului ;

  3.  Copie certificat nastere elev ;

  4.   Copie hotarare definitiva de divort si incredintare a copilului,sau certificat de deces, pentru familiile monoparentale ;

  5.   Adeverinta privind venitul financiar ; 

Principalele activităţi  / timpul alocat :

1.Servicii de supraveghere si consiliere/orientare lucrativa a elevilor : permanent pe durata proiectului ;

                         – 2 ore miercuri / 2 ore sambata

 

2. activitati practice lucrativ - creative, cu sprijin specializat: permanent pe durata proiectului;

                            – 2 ore miercuri / 2 ore sambata

·         Activitatea  cu sprijin specializat :

-activitate practic-aplicativa cu fiecare elev ;

-supravegherea elevilor ;

-indrumarea fiecarui elev catre modelul de lucrare, cusatura aplicata, potrivit  ;

-consilierea in efectuarea schemei de model ;

-explicarea modelului si zona de provenienta;

-alegerea culorilor;

-repartizarea materialelor de lucru;

-consilierea in protectia muncii elevului,avand in vedere ca se vor utiliza ace,foarfece;

-consiliere de grup pentru elevii cu dificultati emotionale,tulburari de limbaj si exprimare ;

-activitatea de prezentare practica a executarii lucrarilor, punctelor de cusatura utilizate, etc.

Perioada şi programul de derulare a programului

    Proiectul se deruleaza dupa cursuri, conform structurii anului scolar,si va fi programat astfel :

     Program lucru atelier de creatie :

             Miercuri – orele – doua ore in functie de orarul zilnic de scoala

             Sambata – orele – se vor fixa doua ore de comun acord cu beneficiarii

Etapele implementării proiectului: 

a. Stabilirea echipei de lucru şi a atribuţiilor fiecărui membru al echipei;

 b.  dotarea corespunzătoare a  atelierului cu materialele necesare;

 c. Informarea personalului din instituţie privind scopul proiectului;

 d. Informarea comunităţii asupra proiectului si  noilor servicii create;

 e. Selectarea persoanelor care îndeplinesc condiţiile pentru a-şi desfăşura activitatea profesională în cadrul serviciilor alternative nou create din cadrul programului;

  f. Stabilirea principiilor, metodelor şi tehnicilor de lucru;

 g. Evaluarea cererilor şi selectarea beneficiarilor atelierelor de creatie conform criteriilor prevăzute;

 h. Desfăşurarea activităţilor conform orarului, în cadrul atelierelor de creatie ;

j.  Monitorizarea evoluţiei fiecărui elev înscris ( fişa lunara de monitorizare – anexa 1)

k. Evaluarea periodică a serviciului înfiinţat prin prisma rezultatelor obţinute;

 l. Programul «  Promovarea mestesugurilor romanesti », ca serviciu de prevenire a neglijării copilului şi asigurarea continuării educaţiei  informale creative  are un caracter preponderent educativ.

RESURSELE   FINANCIARE

- partea financiară a programului /proiectului ( plata personal, plată achizitionare materiale, etc .) va fi suportată în regim de  autofinanţare de catre Asociatia Eleison.

 Exista posibilitatea acceptarii unei oferte ferme de cofinantare, in  procent egal cu suma disponibila acordata acestui  program de catre Asociatia Eleison, din surse locale(persoane fizice,juridice,autoritati publice locale si judetene,institutii,etc.).Astfel,marindu-se bugetul programului,se va mari si numarul beneficiarilor,implicit al lucrarilor executate in cadrul atelierelor si expuse spre vanzare in beneficiul elevilor si al scolii.

RESURSELE UMANE

-       Elevi inscrisi

-       Parinti

-       Voluntari

-       Coordonator proiect/program

-       Manager proiect/program

-       Reprezentatul scolii

-       Reprezentantul parohiei

-       Membri ai comunitatii,daca doresc sa participe la atelier

-       Reprezentanti ai deferitelor institutii locale, daca doresc sa se implice

Criteriile de selecţie a personalului care va lucra în cadrul programului

  1.   Capacitate organizatorică ;

  2.    Capacitate decizională ;

  3.    Asumare de responsabilităţi ;

  4.    Iniţiativă, umor, discreţie ;

  5.    Dorinţa de perfecţionare continuă ;

  6.   Aptitudini de comunicare interpersonală ;

  7.   Deschidere pentru alternative educaţionale ;

  8.     Loialitate faţă de angajator ;

  9.  Cunoştinţe în domeniul gospodăriei, tehnicii, manipulării banilor, şi al acordării primului ajutor ;

  10.   Disponibilităţi şi experienţă de comunicare (inclusiv non-verbală) în relaţiile cu copiii;

  11.   Studii medii/studii de specialitate ;

  12.   Modul de relaţionare cu superiorii, cu colegii, cu alte instituţii/organisme şi modul de relaţionare cu copiii .

1.Activităţile de terapie ocupaţională se vor desfăşura individual si în grup sub îndrumarea consilierului si a cadrului didactic voluntar,  specializat, utilizând dotările din sala de clasă (mese,scaune), obiectivul terapiei ocupaţionale fiind pregătirea progresivă şi raţională a copilului pentru activităţile defasurate in cadrul atelierelor de creatie ,,Arta acului-cusaturi romanesti aplicate ‘’ si ,,Artizan-impletituri din rachita,panusi si nuiele ‘’.

 2. Activităţile de formare şi dezvoltare a autonomiei personale au caracter ocazional,pe perioada frecventarii atelierelor şi sunt desfăşurate , pe cât posibil, cu implicarea activă a elevilor, în funcţie de vârstă.

 3. Menţinerea legăturilor dintre beneficiari se realizează prin desfăşurarea proiectului de colaborare între părinţi, şcoală,asociatie,parohie,comunitate.

4. Evaluarea periodică a copiilor se va realiza în echipa pluridisciplinară şi îndeplineşte următoarele funcţii :

 ►De constatare şi apreciere a evoluţiei copiilor în raport cu serviciul, cu faza iniţială;

 ►De informare asupra modului de realizare a deciziilor adoptate în legătura cu toate aspectele activităţilor desfăşurate ;

►De prevenire (înaintea instalării comportamentelor indezirabile), prin stabilirea şi activarea de alternative în rezolvarea unor probleme ;

►De stimulare – formare a copiilor prin sprijinirea eforturilor lor, acordarea încrederii, corectarea comportamentului 

►De reglare prin utilizarea feed-back-ului;

 Activitatea de coordonare, monitorizare şi contabilitate-administrativă asigură:

 ►Funcţionarea în condiţii normale a Programului „Promovarea mestesugurilor romanesti” ;

►Coordonarea resurselor umane si financiare angajate in program, şi a colaboratorilor ;

 ►Promovarea imaginii serviciului alternativ creat în exterior, sensibilizarea opiniei publice, atragerea de sponsori şi parteneri, informarea comunităţii, promovarea bunelor practici în vederea producerii efectului de multiplicare ;

►Administrarea bunurilor imobile şi mobile.

      Programul doreşte să creeze activităţi compensatorii şi recompensatorii pentru copiii cuprinşi în forma de învăţământ a şcolii aflate în colaborare, stabilind un nivel motivaţional ridicat pentru participarea la activităţile  extraşcolare;

►Stimularea curiozităţii, a imaginaţiei şi a spontaneităţii.

►Consilierea părinţilor cu scopul de a-i învăţa să-şi înţeleagă copiii, nevoile lor, petreacându-şi în mod constructiv timpul împreună ;

  În viitor,prin implicarea activa a autoritatilor publice locale,insitutii,persoane juridice, si a membrilor comunitatii,  există posibilitatea desfăşurării unor cursuri de croitorie, broderie manuala si mecanica ornamental-traditionala,  în funcţie de cerere şi posibilităţi.

MONITORIZAREA ŞI EVALUAREA PROIECTULUI

  In vederea implementării eficiente, optime şi de progres a programului , sistemul de monitorizare / evaluare va fi conceput ca o activitate permanenta de apreciere a rezultatelor aşteptate ale proceselor lucrarilor  practice, prin utilizarea corespunzătoare a resurselor şi prin evaluarea pe baza conţinutului programului de studiu practic, a rezultatelor învăţării obţinute la atelierul de creatie, prin reducerea riscurilor la nivelul comportamental al copilului.

  Va avea loc o monitorizare şi revizuire periodic a procesului de consiliere/orientare  în scopul îmbunătăţirii continue a rezultatelor în acord cu evoluţia cerinţelor beneficiarilor şi ale celorlalte părţi interesate şi cu modificările intervenite în reglementările aplicabile.

  Alegerea instrumentelor de evaluare se face în funcţie de obiective. Instrumentele închise vor face apel la gândirea divergentă a copilului, care conduce la creaţii mai mult sau mai puţin originale si va fi valorificată prin compoziţii sau creaţii artistice destinate atelierului. Acestea vor fi alese de voluntarul cadrul didactic, în funcţie de obiectivele proiectului. Se va manifesta o permanenta atenţie pentru formarea deprinderilor de activitate independenta  prin metode active centrate pe elev. Se va ţine cont de particularităţile de vârstă în scopul

dezvoltării critice şi creative, se va stimula motivaţia elevilor pentru învăţarea continuă şi permanent , pentru efort, autoeducaţie şi disciplină personală.

  La sfârşitul fiecărei activităţi se vor nota tipul de activitate desfăşurat şi constatările în urma derulării activităţii.

  La sfârşitul fiecărui an şcolar vor fi consemnate traseele de performanţă creativa si practica ale elevilor participanti la atelierul de creatie. Se vor purta discuţii permanente cu elevii, cu părinţii şi cadrele didactice.

  Se va monitoriza prezenţa la atelier şi în cazul absentării elevului de la program va fi anunţat părintele.

Indicatorii, criteriile de monitorizare şi evaluare a progresului făcut de elevii participanţi la Programul ,,Promovarea mestesugurilor romanesti’’ .

► Limbajul, vorbirea (pronunţia şi tipul de comportament verbal);

► Atitudinile copilului, spontaneitatea şi iniţiativa (opoziţie, pasivitate, cooperare, entuziasm);

► Maniera de relaţionare (opoziţie, spontaneitate, formulare de întrebări, plictiseală, necooperare, detaşare, iritare, tensionare, încordare, plăcere, participare totală etc.); ►Adaptarea la situaţiile propuse, gradul de cooperare şi de atenţie;

►Acţiuni şi mişcări necontrolate ( agitaţie, ticuri, mişcări ale ochilor, gurii, mâinilor, picioarelor, corpului);

 ►Nivelul de anxietate, reacţia în faţa dificultăţilor sau eşecului;

►Comentarii şi răspunsuri la întrebările dirijate;

►Metode spontane de lucru (cum procedează în manipularea obiectelor sau în găsirea de soluţii);

Activităţi de diseminare: La sfârşitul implementării proiectului  va avea loc o activitate de diseminare, unde este prevăzută o trecere în revistă a activităţilor desfăşurate până în momentul  respectiv şi se va face cunoscut bilanţul proiectului după primul an de desfăşurare.

Analiza rezultatelor finale şi sustenabilitatea proiectului: În urma desfăşurării proiectului echipa de management a proiectului va analiza rezultatele obţinute şi va elabora strategia de sustenabilitate a acestuia având în vedere: atingerea obiectivelor programului/proiectului, identificarea altor resurse de finanţare a acestuia.

 VALOAREA ADAUGATA IN URMA IMPLEMENTARII PROGRAMULUI

 · Activităţi de educaţie informală şi nonformală care să amelioreze comportamentul de adaptare şcolară si sociala.

 · Crearea unei motivaţii optime pentru activitatea (participarea) sociala si scolara.

· Prevenirea comportamentului de eşec şi abandon şcolar si social.

· Cointeresarea familiei în activităţile de timp liber şi educaţie activa practica în scopul ameliorării relaţiei intrafamiliale (copii-adulţi).

· Activitatea de supraveghere şi sprijin în efectuarea lucrarilor practice din cadrul atelierului.

 · Activităţi recreative de socializare, de petrecere a timpului liber  în colaborare cu şcoala (excursii, drumeţii, vizite, la obiective turistice).

· Facilitarea integrării şcolii,parohiei,asociatiei, în comunitate şi medierea relaţiei părinţi-şcoală-parohie-ong în cazul familiilor prea ocupate sau dezinteresate pentru educarea copiilor lor.

· Acest serviciu să fie unul integrat modern şi competitiv crescând astfel valoarea actului educaţional.

 · Să creeze activităţi compensatorii şi recompensatorii pentru copiii cuprinşi în forma de învăţământ  gimnazial stabilind astfel un nivel motivaţional ridicat pentru participarea la activităţile extraşcolare.

 · Activităţi de dobândire a deprinderilor de viaţă independentă şi autonomie personală.

· Formarea deprinderilor de a-şi gestiona singuri un mic buget propriu precum şi gestionarea timpului liber ( dezvoltarea competenţelor antreprenoriale ).

 NOTA : Membrii echipei de implementare vor întocmi documentaţia necesară pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare, în conformitate cu prevederile legale.

 

PROIECT CUSATURI ROMANESTI PDF.pdf (1794783)

PROIECT,,ARTA ACULUI-CUSATURI ROMANESTI APLICATE ---.pdf (1646079)

calendar.pdf (1632744)