« Prin vizorul ELEISON si ASDRA -Violenta domestica »
PROIECT ,,Prin vizorul ELEISON si ASDRA - Violenta domestica "
ianuarie - decembrie 2016
Studiu privind opinia populaţiei despre violenţa domestica
Studiul privind opinia populatiei despre violenta domestica este efectuat de Asociatia Eleison- www.asociatiaeleison.com in colaborare cu Asociatia Social Democrata a Romilor Ardeleni- https://asdra.webgarden.ro/ in baza contractului de colaborare incheiat intre cele doua organizatii. Studiul se desfaşoara în perioada ianuarie-aprilie 2016 şi este axat pe determinarea opiniei publicului privind problema violenţei domestice în cadrul societăţii romanesti. Studiul este bazat pe informaţie primară colectată prin efectuarea a 800 de interviuri online si/sau printate, din toate regiunile Romaniei. Eşantionul este caracterizat printr-o marjă de eroare ± 5,6%.Vârsta, sexul şi locul intervievării au fost stabilite iniţial. Astfel, se vor accepta ca valabile chestionarele completate de respondenţii cu vârsta de peste 14 ani, dintre care 50% sunt femei, şi respectiv 50% bărbaţi. In fiecare,din cele opt regiuni, se vor efectua câte 100 interviuri online si/sau printate. Daca doriti sa va implicati in desfasurarea proiectului,ca resursa umana,va rugam sa ne contactati. Repartizarea chestionarelor pe regiuni si judete :
1.Regiunea Nord-Est( Moldova) - 100 chestionare online si varianta printata
· Bacau – 16 respondenti
· Botosani- 16 respondenti
· Iasi -17 respondenti
· Neamt –17 respondenti
· Suceava -17 respondenti
· Vaslui – 17 respondenti
2.Regiunea Sud-Est( Dobrogea) -100 chestionare online si varianta printata
· Braila -16 respondenti
· Buzau -16 respondenti
· Constanta-17 respondenti
· Galati -17 respondenti
· Tulcea -17 respondenti
· Vrancea – 17 respondenti
3.Regiunea Sud (Muntenia) – 100 chestionare online si varianta printata
· Arges – 15 respondenti
· Teleorman – 14 respondenti
· Calarasi-14 respondenti
· Dambovita-14 respondenti
· Giurgiu – 14 respondenti
· Ialomita -15 respondenti
· Prahova- 14 respondenti
4.Regiunea Sud-Vest (Oltenia) – 100 chestionare online si variant printata
· Dolj-20 respondenti
· Gorj-20 respondenti
· Mehedinti-20respondenti
· Olt 20 respondenti
· Valcea – 20 respondenti
5.Regiunea Vest (Banat) – 100 chestionare online si varianta printata
· Arad- 25 respondenti
· Caras-Severin- 25 respondenti
· Hunedoara – 25 respondenti
· Timis – 25 respondenti
6.Regiunea Nord-Vest (Crisana si Maramures) – 100 chestionare online si varianta printata
· Bihor – 16 respondenti
· Bistrita-Nasaud 17 respondenti
· Cluj – 17 respondenti
· Maramures – 17 respondenti
· Satu-Mare – 17 respondenti
· Salaj – 16 respondenti
7.Regiunea Centru ( Transilvania) – 100 chestionare online varianta printata
· Alba – 17 respondenti
· Brasov – 17 respondenti
· Covasna – 16 respondenti
· Harghita – 16 respondenti
· Mures – 17 respondenti
· Sibiu – 17 respondenti
8.Regiunea Bucuresti-Ilfov – 100 chestionare online
· 100 respondenti
1.Obiectivul şi scopul studiului
Obiectivul acestui studiu este determinarea opiniei publicului privind problema violenţei în familie în cadrul societăţii. Scopul principal al studiului este identificarea nivelului de cunoştinţe a populaţiei privind problema dată. În special, scopurile cercetării sunt:
• Determinarea actualităţii problemei;
• Determinarea nivelului de cunoaştere a conceptului de violenţă domestica;
• Identificarea categoriilor de violenţă în familie şi cauzele acesteia;
• Identificarea tipurilor de asistenţă de care necesită o victimă a violenţei domestice.
Rezultatele cercetării efectuate pot fi utilizate de către organizaţiile ELEISON si ASDRA în calitate de referinţă în procesul de dezvoltare a campaniei de educare privind violenţa domestica.
2. Metodologie
Considerând scopul acestui proiect, metodologia aplicată în acest studiu, corespunde cu metodele acceptate în lumea academică şi serviciile de consultanţă. Studiul este bazat pe informaţie primară care permite identificarea opiniei respondenţilor privind violenţa în familie. Cercetarea directă este o metodă care permite obţinerea unei imagini complete şi cuprinzătoare asupra fenomenului cercetat.
3.Colectarea datelor
Pentru colectarea datelor primare va fi utilizată tehnica de marketing cantitativ, prin efectuarea a 800 interviuri online si/sau printate în toate regiunile Romaniei. Astfel, a câte 100 chestionare online sau printate vor fi realizate pe fiecare regiune.
In rezultatul final al studiului vor fi evaluate chestionarele cu 80% din respondenti din mediul rural si 20% din mediul urban. Eşantionul alcătuit din 800 respondenţi este suficient pentru a atinge gradul de încredere 95%, cu o marjă de eroare de ± 5,6%.
4.Chestionare
Chestionarele reprezintă o tehnica de marketing cantitativă care ia forma unor serii de întrebări, adresate respondenţilor. Sarcinile de bază ale unui chestionar sunt acelea de a depista surse de informaţii latente, a prelua informaţia, a o filtra pe cea relevantă de cea nesemnificativă şi a prezenta informaţia utilă într-o formă organizată şi operabilă. Chestionarul este folosit pentru o gamă largă de probleme, de la simpla sondare a satisfacţiei utilizatorilor până la cercetarea detaliată a nevoilor de informare ale unui grup restrâns de utilizatori. Ca metodă de evaluare, prezintă o serie de avantaje:
- furnizează o mare cantitate şi varietate de date, pe baza opiniilor respondenţilor;
- datorită gradului înalt de structurare, utilizării metodelor statistice şi generării de date numerice, concluziile sale sunt percepute ca ştiinţifice, obiective şi prin urmare corecte;
- oferă răspunsuri clare la problemele cercetate; - datorită faptului că poate fi completat fără intenţia (şi influenţa) părţilor interesate, este considerat ca fiind neutru.
Pentru realizarea interviurilor va fi efectuată o pregătire specială a unui grup de operatori din 8 persoane care vor culege datele online din fiecare regiune.
La realizarea chestionarului s-a ţinut cont de scopul şi obiectivele cercetării. Chestionarul este structurat pe două capitole şi conţine 14 întrebări. Aspectele abordate în chestionar sunt următoarele:
- profilul respondenţilor;
- actualitatea problemei violenţei în familie;
- definirea violenţei în familie;
- tipuri de violenţă în familie;
- mediul în care se întâlneşte mai des violenţa în familie;
- sfaturi pentru victima violenţei în familie;
- tipul de asistenţă/ajutor pentru victima violenţei în familie.
Chestionarul cuprinde întrebări închise de tip grilă ce au putut oferi o imagine statistică, coerentă asupra stării de fapt.
5.Prelucrarea şi analiza datelor
Chestionarele vor fi analizate cantitativ. Datele colectate vor fi stocate într-o bază de date specială, elaborată pentru prelucrarea ulterioară. Pe durata prelucrării informaţiei, ne vom concentra asupra aspectului calitativ al interviurilor, încercând astfel să se caracterizeze cât mai bine rezultatele campaniei promoţionale. Mai mult decât atât, vor fi iniţiate discuţii între membrii echipei de lucru pentru asigurarea interpretării corecte a informaţiei.
6.Barierele şi limitările studiului - Pe parcursul colectării şi analizei datelor speram sa nu fie întâlniţi factori care ar servi drept impediment pentru studiu.
7.Preambul
Violenţa domestica reprezintă una din cele mai frecvente violări ale dreptului fundamental la viaţă al omului, a securităţii, libertăţii şi integrităţii fizice şi psihice.
Cele mai multe prejudicii cauzate victimelor, se întâmplă în spaţiul privat, închis, şi în special în cadrul relaţiilor maritale sau de tip marital.
Stoparea violenţei domestice, poate fi realizată doar prin pedepsirea agresorilor şi creşterea încrederii victimelor că ele pot fi protejate şi sprijinite să poată trăi în condiţii de siguranţă.
În încercarea lor de a se salva şi de a găsi protecţie în perioada ce succede manifestării de violenţă, victimele sunt nevoite să locuiască în continuare acasă, dar există mulţi alţi factori care le determină să se întoarcă acasă, printre aceste cauze fiind şi serviciile sociale insuficiente sau neadecvate de care victimele violenţei domestice, pot beneficia.
Rezoluţia Adunării generale a Naţiunilor Unite nr. 61/143/2006 privind intensificarea eforturilor de eliminare a tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, adoptată prin consens, reafirmă obligaţia statelor semnatare de a asigura protecţie victimelor şi stabileşte că eşecul de a asigura acces imediat la protecţie – când o victimă nu are acces la un adăpost şi la alte drepturi legale de protecţie adecvate - reprezintă o violare sau anihilare a dreptului lor fundamental la libertate.
Recomandarea Comitetului Drepturilor Femeilor şi al Egalităţii de Şanse a Parlamentului European din 1986 statuează că trebuie să existe un adăpost (pentru o familie – femeie cu copil/copii) la 10.000 de locuitori.
În preocuparea de a stabili standardele minimale de operare a serviciilor sociale pentru victimele violenţei domestice, organizaţiile şi reţelele europene ale diverselor organizaţii au dezvoltat o serie de materiale/petiţii, cum ar fi: Femeia împotriva violenţei – Europa, Federaţia de ajutor pentru femei din Anglia; Entitatea internaţională a Naţiunilor Unite pentru egalitatea sexelor şi responsabilizarea femeilor.
Urgenţele care rezultă din aceste documente sunt date de o sumă minimală a serviciilor de asistenţă socială care trebuiesc asigurate de către un centru rezidenţial, care trebuie să includă:
• Protecţie şi adăpost pentru femeile şi copiii expuşi la acte de violenţă;
• Consiliere socială, psihologică, asistenţă juridică, terapie medicală şi psihiatrică de specialitate;
• Ajutor pentru copii pentru a înţelege mai multe despre violenţa la care au asistat şi despre separarea părinţilor;
• Ajutor continuu, pe parcursul a 24 de ore zilnic;
• Personal calificat şi responsabil care să poată răspunde nevoilor femeilor şi copiilor;
• Suport pentru formularea procedurilor legale şi pentru găsirea unei locuințe și locuri de muncă;
• Însoţirea femeilor la poliţie şi instanţele de judecată.
Din punctul de vedere al organizaţiei ELEISON cat si cel al colaboratorului nostru Asociatia Social Democrata a Romilor Ardeleni, este important să învatam mai multe despre acest fenomen, pentru a putea informa şi instrui membrii celor doua organizaţii, implicati in desfasurarea activitatilor de prevenire si combatere a violentei domestice,cat si pentru informarea populatiei din comunitatile rurale. Dacă se vorbeşte în mod deschis despre violenţa domestică, aceasta va avea un impact mai mare asupra familiilor din mediul rural, va duce la prevenirea şi speram noi, chiar la eliminarea totală a fenomenului in familii.Multumim respondentilor si celor care ne vor acorda sprijin in diseminarea in toate regiunile tarii, a chestionarului online privind violenta domestica.
BANERE si AFISE
A.S.D.R.A Asociatia Eleison
Presedinte Presedinte
Matei Lacatus Barzoiu Florica