Judecatori speciali pentru ordine de protectie de urgenta !

24.01.2015 15:37

Cea mai importantă prevedere pentru siguranța victimelor, ordinul de protecție, s-a introdus in martie 2012 prin Legea 25 care a modificat Legea 217 din 2003.  Legea prevede ca ordinul să poată fi obținut la nevoie in regim de urgență (în aceeași zi). În realitate, durata este de minim 21 de zile, în care victimele riscă 24 de ore din 24 să fie terorizate, lovite, bătute sau ucise.

Pentru ordine de protecție de urgență cerem judecători special desemnați care să poată judeca pe loc gravitatea și gradul de pericol ale situației pe baza unei cereri de la poliție, victimă sau procuror!

Ordinul de protecţie este o hotărâre judecătorească prin care se iau măsuri „urgente” ca să fie protejată victima și copiii săi. Prin ordinul de protecţie, judecătorul poate decide:

a) să evacueze temporar agresorul din locuinţa familiei chiar dacă agresorul este proprietarul locuintei;

b) victimas să se întorcă în locuinţa comună dacă a plecat din cauza violenţelor, singură sau cu copiii

c) să hotărască spațiul din locuința comună pe care agresorul are dreptul să-l folosească (de exemplu o cameră) astfel încât acesta să nu vină în contact cu victima şi cu copiii

d) să îl oblige pe agresor să păstreze o distanţă minimă faţă de victimă şi copii (de exemplu 50, 100, 200 de metri) şi faţă de casă, de serviciu şi de şcoala copiilor

e) să interzică agresorului să se deplaseze în anumite localităţi sau zone pe care victima le frecventează sau le vizitează periodic

f) să interzică agresorului orice contact cu victima, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod

g) să oblige agresorul să predea poliţiei armele deţinute

h) să încredinţeze copiii minori sau să stabilească reşedinţa acestora.

Instanţa mai poate dispune:

i) ca agresorul să plătească contravaloarea chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde stă victima cu copiii în cazul în care nu e posibil ca aceștia să rămână în locuinţa familială

j) ca agresorul să urmeze consiliere psihologică sau psihoterapie

Textul ordinului de protecţie se găseşte în Legea 217 din 2003 Republicată în Capitolul IV sau în Legea 25 din 2012.

Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 6 luni de la data emiterii ordinului. Dacă hotărârea nu cuprinde nici o menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 6 luni de la data emiterii ordinului. Se poate solicita al doilea ordin de protecție numai după expirarea primului ordin de protecție, timp în care victima nu mai este protejată. Se pot solicita maximum două ordine de protecție.

Pentru a obține un ordin de protecție victima trebuie să se prezinte în primul rînd la spital pentru a beneficia de îngrijiri de urgență gratuit, apoi trebuie să se prezinte la o unitate din rețeaua de medicină legală cu documentele de la spital și să solicite un certificat medicolegal.

Trebuie să plătească pentru întocmirea certificatului medico-legal iar certificatul poate fi emis în aproximativ 7 zile. Între timp este bine să depună plîngere prealabilă la poliție împotriva agresorului și să aibă numărul cu care a fost înregistrată plîngerea. Apoi trebuie să completeze o cerere de emitere a unui ordin de protecție  la care să atașeze copii după actele sale, ale copiilor minori, certificatul medico-legal, numărul de înregistrare al plângerii prealabile depuse la poliție și să menționeze dacă are martori ce nu sunt descendenți. Tot acest proces durează între 7 și 14 zile dar poate dura și mai mult. După înscrierea dosarului la judecătorie urmează perioada de verificare a dosarului, care nu are o lungime maximă, și apoi se fixează primul termen.

ABIA ACUM CEREREA DE EMITERE A UNUI ORDIN DE PROTECȚIE SE JUDECĂ ÎN REGIM DE URGENȚĂ. DACĂ ESTE CAZUL. ADICĂ ÎN 24 SAU 48 DE ORE.

Dar până la primul termen trec 21 sau 105 zile în care victimele riscă 24 de ore din 24 să fie terorizate, lovite, bătute sau ucise.

 Ordinul de protecție de urgență trebuie să poată fi emis de un judecător special desemnat pentru această responsabilitate ce poate judeca pe loc gravitatea și gradul de pericol ale situației pe baza unei cereri de la poliție, victimă sau procuror. Ordinul de protecție de urgență este provizoriu și trebuie să aibă valabilitate pînă la emiterea altor măsuri de protecție legală. 

Sursa : https://aleg-romania.eu/