Interzicerea torturii
Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) are ca obiectiv principal de activitate examinarea tratamentului persoanelor private de libertate în vederea întăririi, dacă este cazul, a protectiei lor împotriva torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.
Conventia Europeana pentru Prevenirea Torturii si a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante, a fost adoptata la Strasbourg în 26 noiembrie 1987 si a intrat în vigoare la 1 februarie 1989. România a ratificat Convenia prin Legea nr. 80 din 30 septembrie 1994, publicat în “Monitorul Oficial” nr. 285 din 7 octombrie 1994.
Printre textele legislative care incrimineaza actele de tortura si tratamentele inumane se numara:
- Conventia Natiunilor Unite Impotriva Torturii si a Altor Tratamente sau Pedepse, Crude, Inumane sau Degradante
- Conventia Europeana a Drepturilor Omului
- Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal
La nivel intern exista un Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 în sensul înfiinţării, în cadrul instituţiei Avocatul Poporului, a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenţie, cu proiectul de buget aferent, în scopul consolidării protecţiei persoanelor private de libertate, prin efectuarea unor vizite sistematice, planificate sau inopinate, în locurile de detenţie.