Ce stiu romanii despre drepturile lor si la cine merg ca sa le revendice ?

30.09.2015 18:51

Primul studiu sociologic facut in Romania, care arata o slaba cunoastere a drepturilor omului si a institutiilor nationale care trebuie sa le apere.

72% dintre romani recunosc ca nu sunt bine informati in privinta drepturilor pe care le au, dar 80% dintre ei considera ca in Romania le sunt incalcate drepturile civile. Acelasi procent dintre conationali a auzit de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, desi foarte putini pot enumera drepturile prevazute in Conventie. Institutiile mentionate de respondenti ca incalca cel mai frecvent drepturile omului in Romania sunt: Guvernul Romaniei (62%), instantele de judecata (60%), Parlamentul si sistemul de sanatate (57%) si administratia locala (50%).

Acestea sunt rezultatele primului studiu national privind perceptia romanilor asupra drepturilor lor, realizat de IRES la solicitarea APADOR-CH, in cadrul proiectului „Cunoaste-ti si revendica-ti drepturile".

Cele mai mentionate drepturi ale omului, in cadrul sondajului, sunt: dreptul la libera exprimare (18%), dreptul la viata (12%), dreptul la munca (9%) si dreptul la libertate si siguranta (8%). Intr-o proportie redusa sunt mentionate dreptul la sanatate (5%), dreptul de vot (4%), dreptul la educatie (4%) si dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si religie (4%). Respondentii au mentionat drepturi care nu exista in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cum ar fi dreptul la munca sau dreptul la sanatate, ceea ce confirma deficitul de cunoastere pe tema drepturilor omului.

Printre drepturile cele mai incalcate, oamenii au enumerat: dreptul de a fi judecat echitabil (61%), dreptul la despagubiri in caz de eroare judiciara ( 59%) si dreptul de protectie a proprietatii (58%).

Desi discriminarea este perceputa ca un fenomen puternic in Romania, 36% dintre respondenti declarand ca s-au simtit discriminati, nu exista o cunoastere clara a procedurii de reactie in caz de discriminare, numai 1 din 3 romani fiind familiarizat cu procedura. Ca perceptie, cele mai discriminate categorii de persoane sunt persoanele cu o alta orientare sexuala decat heterosexuala (67%), persoanele infectate cu HIV (66%), persoanele de etnie roma (65%), persoanelecu handicap (63%) si femeile (50%).

Printre institutiile aflate in topul celor care garanteaza in mare masura respectarea drepturilor omului, in opinia respondentilor, se numara presedintele Romaniei (49%), politia (49%), avocatul poporului (45%) si instantele de judecata (42%).

Daca ar trebui sa-si revendice drepturile incalcate, oamenii spun ca s-ar adresa totusi unor persoane/institutii de incredere, cum ar fi: politistul (44%), avocatul (23%) si jurnalistul (12%).

Studiul sociologic integral poate fi accesat si descarcat de pe site-ul  www.drepturicivile.ro

APADOR_Studiu_sociologic_Drepturile_omului (1).pdf (1787852)