Campanie Activa ,,Stop Violentei Asupra Copiilor ! '' 2015 - 2016

25.05.2015 15:40

     În perioada 1 iunie 2015 – 30 iunie 2016 Asociatia ELEISON, desfăşoară la nivel naţional o campanie impotriva violentei asupra copiilor, cu scopul de a educa, sensibiliza si pentru a promova educarea pozitivă a copiilor şi a descuraja violenţa ca metodă de disciplinare si educatie pentru copii. 

    Doua treimi din populatie inca mai considera ca "bataia este rupta din rai", cazurile de violenta in scoli plasand Romania pe locul doi in lume la acest capitol, arata un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.Peste 60 la sută dintre copii sunt agresaţi în familie, iar unul din cinci minori suferă de o problemă comportamentală, urmare a abuzurilor la care a fost supus, rezultă dintr-un studiu sociologic realizat, la nivel naţional, de Ministerul Muncii şi organizaţia "Salvaţi copiii". Violenţa asupra copiilor reprezintă o realitate cotidiană în 63 la sută dintre familiile din România.

 Cei mai mulţi dintre cei care asistă, direct sau indirect, la acest fenomen, au ajuns să-l privească detaşat, aproape cu indiferenţă.  In România anului 2014, unu din cinci copii suferea de o problemă comportamentală, urmare a abuzurilor la care a fost supus.

  Din datele centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în 2013, la nivel naţional, au fost raportate 12.192 de situaţii de abuz asupra copilului, 94 la sută dintre acestea petrecându-se în familie.

Din numărul total de cazuri, 6.671 (adică 55 la sută) au fost înregistrate în mediul rural, iar 5.521, în urban.

ANPDCA precizează că grupele de vârstă cu riscul cel mai ridicat de abuz din partea părinţilor sunt preşcolaritatea şi pubertatea, adică etapele de dezvoltare asociate în mod direct cu creşterea nevoii de autonomie şi afirmare de sine a copilului, simultan cu contestarea regulilor şi autorităţii parentale.

De asemenea, numărul fetelor care cad victimă violenţei în familie, este mai mare comparativ cu cel al băieţilor (6.336 fete faţă de 5.856 băieţi).

În urma raportării cazurilor de abuz, un sfert dintre copii au primit măsură de plasament de urgenţă către DGASPC, în cazul a 544 de copii victimă a abuzului s-a decis începerea urmăririi penale, iar pentru 144 de copii instanţa a dispus plasament în regim de urgenţă.

 

În ceea ce priveşte tipul de abuz suferit de copil, în 68 la sută dintre cazuri a fost vorba de neglijare, în 12 la sută - abuz emoţional, nouă la sută - abuz fizic şi 370 de copii au fost abuzaţi sexual.În acest context,  am lansat campania îndreptată împotriva uşurinţei cu care românii tratează violenţa asupra copiilor.

Corecţiile fizice asupra copiilor sunt interzise prin lege în România, începând cu 2005, când a intrat în vigoare Legea 272 privind protecţia drepturilor copilului.

Pe plan mondial, 39 de ţări au decis să interzică, prin lege, astfel de practici.

     Implica-te si tu ! Impreuna putem aduce zambete pe fetele copiilor !
     Doneaza ! Voluntariaza ! Promoveaza ! Vino Partener !