Educatia financiara a copiilor

 
 
 
 
 
Educatie financiara pentru copii: 5 lucruri pe care cei mici trebuie sa le invete despre bani.
Cand te gandesti, ca parinte, la educatia financiara a copilului tau, ia in considerare ca cel mai important obiectiv este 
ca cel mic sa inteleaga ca banii nu sunt o "resursa" nelimitata, care apare de fiecare data cand el are o nevoie sau o dorinta.
Astfel, explica-i ca banii se castiga prin munca, trebuie chibzuiti, iar ca atunci cand ii cheltuim pentru a cumpara un anumit lucru, exista si un anumit "cost de oportunitate", adica alegem acel lucru in defavoarea altuia.
 

Permite-i copilului tau sa aiba acces la o suma de bani, pentru a putea intelege importanta acestora.

Nu vorbim despre sume foarte mari, desigur, ci despre cativa banuti de buzunar pe care copilul sa si-i poata aloca dupa cum considera mai bine. Ii stimulezi astfel pe langa spiritul de analiza (trebuie sa faca alegeri), si un anumit nivel de independenta. Sigur ca tu, ca parinte, vei fi alaturi de copil cu sfaturi, dar alegerea trebuie sa ramana la el. Pregateste-te si de alegeri care nu vor fi pe placul tau. Copiii pot invata chiar mai multe dintr-o greseala decat din alegeri bune facute de altii, in acest domeniu.

Invata-ti copilul ca banii se castiga prin munca, pentru a intelege valoarea lor.

Deseori, cand intrebam copiii cum planuiesc sa faca rost de banii necesari pentru anumite lucruri pe care si le doresc, raspunsul vine natural: "Pai cum? De la parinti!". In cazul copiilor mai mari, peste 6 ani, poti sa stabilesti anumite "sarcini" pentru indeplinirea carora acestia sa obtina cativa banuti suplimentari. Fie ca este vorba de treburi gospodaresti, mici comisioane sau alte activitati in care il poti implica pe cel mic, toate acestea ii vor invata mai multe despre valoarea banilor. Castigandu-si singur banii, copilul va fi chibzuit in a-i cheltui.

Ajuta-ti copilul sa faca strategii pentru economisirea pe termen lung, pentru a achizitiona lucruri de valoare mai mare.

Daca stii ca cel mic isi doreste cu adevarat un anumit lucru, fie ca vorbim despre echipament sport, bicicleta, jucarie sau altceva, ajuta-l sa gaseasca o strategie pe termen lung pentru a obtine o suma de bani mai importanta. Faceti impreuna un plan de economisire regulata insotit de o strategie de obtinere a banilor suplimentari.

Explica-i copilului tau rolul bancilor si al conturilor.
Cel mic va fi fascinat sa inteleaga ce inseamna banca. Poti chiar sa ii deschizi un cont in banca. Atfel, copilul se poate familiariza cu mijloacele moderne de plata, vorbim in special de carduri, si poate experimenta singur faptul ca bancomatele ofera doar sumele pe care le detii in cont. Se intampla ca cei mici sa-si trimita parintii la bancomat, atunci cand acestia le explica faptul ca nu au suficienti bani pentru a cumpara ce-si doreau copiii.
 
Incurajeaza,pe langa cheltuiala chibzuita, si generozitatea.
E o lectie de viata pe care copiii ar trebui sa o primeasca inca de mici. Ei inteleaga astfel ca a oferi, chiar daca nu aduce un beneficiu vizibil imediat, produce multa bucurie in ochii celui ce primeste. E important ca cel mic sa participe la orice gest de donatie, astfel incat sa poata vedea si reactia celui care primeste.

Citeste mai mult: https://www.wall-street.ro/articol/Money/189115/educatie-financiara-pentru-copii.html?full#ixzz3svE8Gz2T 
 


 


 

Educatie financiara

Educatia financiara a copilului prin joc

29.11.2015 23:49
EDUCATIA COPILULUI PRIN JOC. Cat de simplu il inveti pe copilul tau despre bani. IATA ce iti trebuie ! Educatia copilului mic cu privire la bani se face foarte usor prin joc. Iar cel mai bun mod de a-l invata despre bani si ce poate face cu acestia este la cumparaturi. Inainte de a...

Generozitatea la copii

29.11.2015 23:38
Generozitatea la copii. Cum iti cresti copilul sa fie generos ? Sa ii inveti pe copii sa faca gesturi caritabile ar trebui sa fie o indeletnicire permanenta, nu doar ceva sporadic. Caritatea nu este o deprindere de o vacanta, iar instaurarea valorilor filantropice la o persoana trebuie sa se...